הכנת תכנית ארגון אתר - תכנית התארגנות בטיחותית באתרי בנייה
דרישת הרשויות המקומיות מחמירה מתקנות הבטיחות בעבודה. עדכון נוסף מ-2018 דורש פרטים נוספים בתכנית.
תכנית התארגנות בטיחותית לאתרי בנייה
יהונתן אליאב
3/9/20231 min read
בעולם הבנייה המורכב והרווי סיכונים, תכנון קפדני הוא המפתח להשגת תוצאות מיטביות. פרויקטים הנדסיים מטבעם כוללים מספר רב של בעלי עניין, סביבות עבודה דינמיות ופוטנציאל לסכנות שונות.
כדי לנווט במורכבות של הבטיחות בענף הבנייה, ישנו כלי יסודי המבטיח לא רק את שלומם של העובדים ושל העוברים ושבים מחוץ לאתר הבנייה אלא גם את יעילות התפעול ואת החיסכון בעלויות: תוכנית ארגון אתר בנייה.
תוכנית זו משמשת כאבן יסוד, המספקת מסגרת מובנית לבטיחות הפרויקט משלביו הראשוניים ועד לסיומו המוצלח. חשיבותה מתבטאת ביכולתה להפוך אתגרים פוטנציאליים לפתרונות מתוכננים, ובכך להבטיח שהפרויקט יתנהל בצורה בטוחה.
הכנת תכנית ארגון בטיחותי לאתר בנייה בתקנות הינה מכח תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), תשמ"ח-1988, תקנה 166


תקנה חדשה יחסית משנת 2013 קובעת כי תכנית לניהול בטיחות פוטרת את מבצע הבנייה מתכנית ארגון אתר, כך על פי תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), תשע"ג-2013.


תקנה 7 מתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות) אמנם פוטרת את מבצע הבנייה מלהגיש תכנית ארגון אתר, אך בפועל, אתר בנייה הוא מקום עבודה זמני ואין אתר אחד דומה למשנהו. אתר בנייה, בניגוד למפעל ולמקומות עבודה אחרים, חושף את העובדים בו לסכנות בטיחותיות ייחודיות, הנובעות מהעובדה כי מקום העבודה משתנה עם ההתקדמות בה.
מניסיוננו, רוב מנהלי העבודה בשטח אינם יודעים לקרוא תכנית לניהול בטיחות (!). תכנית לניהול בטיחות הכוללת בעיקר נהלים וסקרי סיכונים בטבלאות JSA (הסתברות הסיכון * חומרתו = רמת סיכון), אינה יכולה להחליף תכנית ארגון אתר הכוללת שרטוט המציג את ארגון אתר בהיבט הבטיחות ע"פ שלבי העבודה, אמצעי מיגון בטיחות וכד' וכן את נספח בטיחות לתכנית הכולל תיעוד סיכונים קיימים כגון קווי חשמל, צובר גז וכד'.
בנוסף, סעיף 166 לתקנות הבטיחות בעבודה מעורר קשיים בשל המחסור במפקחי עבודה ביחס למספר אתרי הבנייה הפעילים. כתוצאה, דרישה לתכנית ארגון אתר אינה תמיד מתאפשרת עקב מגבלות פיקוח.
בהמשך לפנייתנו אל מפקח עבודה ראשי במשרד הכלכלה הוא הוציא מסמך הנחיות המחייב כמעט בכל אתר בנייה בקיום תכנית ארגון אתר.


כרפרנטים בעבר של מס' רשויות מקומיות במרכז הארץ עסקנו בייעוץ בטיחות לרשות המקומית/וועדה לתכנון ובנייה, בדקנו מאות רבות של תוכניות ארגון אתר והשפענו על בטיחות העובדים ושלום הציבור (לרבות נראות המרחב הציבורי באתרי בנייה שנראים מאורגנים ומסודרים).
החיוב של הכנת תכנית ארגון אתר אינה רק על מבצע הבנייה כנכתב בתקנה 166 אלא הרשות המקומית מחייבת את היזם כתנאי לפני קבלת צו התחלת עבודה להגיש תכנית.
הרשויות המקומיות כפופות לפקודת העיריות בהם ישנה דרישה ברורה לפיקוח על העבודה לרבות קביעת סעיף 236(7) לפקודת העיריות: "העיריה תקבע אמצעי זהירות שיש לנקוט נגד תאונות בשעת הקמת בנינים, הריסתם, שינוים ותיקונם".


למעשה, רשות מקומית הדורשת תכנית ארגון אתר - זכותה לעשות זאת מכח סעיף 236 לפקודה.
תכנית ארגון אתר מסייעת לרשות המקומית במס' היבטים: בטיחות שלום הציבור, הסדרי תנועה, תשתיות העלולות להיפגע, תברואה, שפ"ע ועוד.
כך לדוגמא במס' רשויות, תכנית ארגון אתר עוברת אישורים של מס' גורמים כמו מח' בטיחות באגף החינוך כדי להגן על מוסדות חינוך סמוכים לאתר הבנייה. אגף הסדרי תנועה בודק כי הבקשה לתכנית ארגון האתר זהה לבקשה בתכנית הסדרי תנועה זמניים. אגף התברואה בודק כי הקירוי להגנה מנפילת חפצים על עוברי דרך לא יפריעו לתנועת משאיות פינוי האשפה ואף בודקים כי פחי אשפה שהיו בתחומי מגרש הינם בתוך נישה של הגידור ולא הורחקו אל המעברים הציבוריים. מח' נכסים בודקים האם נעשה שימוש בשטח ציבורי ודורשים עליו אגרות מסויימות ועוד ועוד.
לקראת הקמת מכוני הבקרה תוקנו תקנות שונות לאופן פעילותם ובין היתר ישנה התייחסות לתכנית ארגון אתר - תקנות התכנון והבנייה (הקמת מכון בקרה ודרכי עבודתו), תשע"ח-2018, תוספת ראשונה - סעיף 1 בתוספת זו נכתבו פרטים רבים שעליהם להיות בתכנית ובין היתר: סימון גבולות המגרש וקו הבניין, התייחסות לשינויים הנדרשים בשטח הציבורי ולתשתיות הקיימות כגון: תאורה, ערוגות עצים, עמודי חשמל וכד', שטחים הגובלים עם האתר בדגש למבנים סמוכים, סימון מידות ומפלסים, סימון מיתאר המבנה המתוכנן, לרבות מיתאר חלקים תת-קרקעיים. התכנית תפורט לפי שלבי הביצוע - הריסה (אם יש), חפירה ודיפון, בנית קומות מרתף, בניה מעל הקרקע וגמר, בעבודות חפירה אף תוגש תוצג תכנית דיפון עקרונית, דרכי תנועה באתר - באתרים גדולים בהם נדרשים דרגי גישה לרכבי משא, כלי צמ"ה וכד' יסומנו דרכי התנועה בתוך האתר, סימון מיקומם של שערים לכלים ממונעים וכניסות עובדים, סימון מיקומם של כניסת דיירי הבניין בפרוייקט תמ"א 38/1 חיזוק ותוספת, סימון הצבת שלטי אזהרה סכנה כאן בונים כל 10 מ"א וליד כל שער כניסה לאתר (בכל מקרה לפחות 2 יח' בכל חזית), חובת הצבת שלט מהות הפרוייקט הכולל: מהות הבנייה, תאריך סיום משוער, פרטי קבלן: כתובת וטלפון, פרטי מנהל עבודה: שם וטלפון נייד, במבנים מעל גובה 7 מ' ו/או בשטח מעל 1,000 מ"ר, קיימת הנחיה על חובת הצבת שלט פרטי עוזר בטיחות, שילוט שימוש בציוד מגן אישי (בליווי סמלילים) בכניסה לאתר. שילוט בכניסה לאתר 'הכניסה לעובדים בלבד' וכן שילוט בדבר חובת מעבר הדרכת בטיחות ממנהל העבודה. וזה על קצה המזלג בלבד.


בשונה מבעבר בה עורך הבקשה (לרוב אדריכל) היה מכין תכנית ארגון אתר, כיום רוב הרשויות דורשות כי יועץ בטיחות המתמחה בתחום יכין את התכנית.
הנתונים הסטטיסטיים בתעשיית הבנייה מדגישים את החשיבות הקריטית של תכנון בטיחות מוקדם. נפילות, החלקות ומעידות הן הגורמים המובילים לתאונות קטלניות ולפציעות בענף הבנייה. ארבעת הסיכונים העיקריים "Fatal Four" – נפילות, פגיעה מחפץ, הילכדות בין חפצים, התחשמלות) - מונח שטבעהOSHA - The Occupational Safety and Health Administration) אחראים לחלק ניכר מהתאונות הקשות באתרים.
תוכנית ארגון אתר בנייה יעילה מספקת מסגרת ליישום אמצעי מניעה איכותיים, כגון רשתות בטיחות ומעקות, קירוי הכנה להולכי רגל, הפרדה בין עוברים ושבים לאתר הבנייה ועוד
יתרה מכך, דגש חזק על בטיחות באמצעות תוכנית ארגון אתר יכול לשפר את מורל העובדים ואת שביעות רצונם. כאשר העובדים מרגישים בטוחים בסביבת העבודה שלהם הם מרגישים כי הם אינם שקופים ולקבלן אכפת מהם. כך הם נוטים להיות עם יותר מוטיבציה ופרודוקטיביים, דבר התורם לאווירת עבודה חיובית.
משרדינו מספק שירותי תכנון תכנית ארגון אתר. מניסיוננו, התכניות היוצאות ממשרדינו מאושרות ביתר קלות ברשויות המקומיות.