בדיקות וחוות דעת הנדסיות למבנים ישנים
אלו מבנים נדרשים אישור מהנדס? כיצד ניתן למנוע קריסת מבנים ישנים?
בדיקות קונסטרוקציה
יהונתן אליאב
10/3/20211 min read
בתאריך 24.06.2021 בסרפסייד, פרוור של מיאמי, שבפלורידה, קרס בניין מגורים בן 12 קומות. החילוץ ארך כמעט חודש. בקריסת הבניין נהרגו 98 איש ו-11 פצועים.
בתאריך 12.09.2021, בניין ברח' סוקולוב 128 שבעיר חולון קרס כליל. ברוב תושייה של מפקח מחוז מרכז של הרשות הארצית לכבאות והצלה רונן מחטייב, הדיירים פונו מהבניין רק 32 שעות לפני שקרס.
היערכות ומוכנות הרשויות המקומיות לרעידות אדמה - ע"פ מסמך מתאריך 03.05.2017 שכתבה וערכה גב' נורית יכימוביץ-כהן העובדת במרכז המידע והמחקר של הכנסת להלן 3 ציטוטים:
"
1. לדברי ד"ר אבי שפירא, יושב הראש לשעבר של ועדת ההיגוי לרעידות אדמה, חיזוק מבנים הוא המרכיב החשוב ביותר בהיערכות לרעידות אדמה, שכן בכוחם של מבנים מחוזקים למנוע את נזקי רעידת האדמה, כדוגמת נזקי נפש, גוף ורכוש
2. על פי תשובת ועדת ההיגוי הבין משרדית להיערכות לרעידות אדמה במשרד הביטחון, עד כה חוזקו רק כ-1,900 מבני מגורים, שהם כ-%2.4 מ-80,000 מבני המגורים שנבנו לפני 1980 ועל כן נחשבים למבנים שיש לחזק. מכאן, שכ-%98 ממבני המגורים הזקוקים לחיזוק עדיין לא חוזקו.
3. לדברי אלי רגב, מנהל מינהל חירום וביטחון ברשויות המקומיות במשרד הפנים, מחלקות ההנדסה ברשויות המקומיות אחראיות על מיפוי מבנים לא מחוזקים ברשות המקומית
"
עד קריסת הבניין בחולון, רוב מחלקות ההנדסה שברשויות המקומיות לא נערכו להתמודד עם קריסת מבנים, האחריות מועברת מאחד לשני מהרשות המקומית דרך משרד הפנים, המשרד לביטחון פנים (משטרה וכבאות והצלה), משרד הביטחון (פיקוד העורף ומל"ל- מטה לביטחון לאומי) ומשרדי ממשלה נוספים.
אפקט הצופה מהצד - הוא מושג קלאסי לתיאור התופעה הזו בה גוף יחיד רואה את נטל האחריות כמוּסר ממנו, ככל שהגופים אליהם הוא קשור גדולה יותר. בסופו של יום, ההתנערות מאחריות הרגולציה פוגעת באזרח. אז מה לעשות עד התעשתות השלטונות?
בניינים משותפים שנבנו לפני שנת 1980 יכולים להיעזר ביועץ קונסטרוקציה (או במילה המוכרת "קונסטרוקטור" - הנדסאי בהתמחות תכנון בבניינים עד גובה 12 מ' או מהנדס אזרחי בהתמחות מבנים לבניינים ללא הגבלה).
הקונסטרוקטור שבודק ומאשר מבנה מתחייב להיות אחראי ליציבותו. וזאת בהתאם לחוק התכנון והבנייה ה'תשכ"ה-1965.
בעת בדיקת יציבות למבנה ייתכן כי המהנדס יבדוק את הליקוי ויזואלית ויחליט לאשר. אך יכול להיות כי יגלה ליקויים וידרוש בדיקות נוספות המתבצעות ע"י מעבדה חיצונית:
בדיקות לדוגמא: (לרוב נסתפק בבדיקה אחת).
- בדיקת רדיוגרפיה לאבחון סדקים בעומק הבטון (אם יש).
- בדיקת חוזקו של הבטון באמצעות פטיש שמידט (יוצר רתע).
- איבחון רמת החלודה והקורוזיה של פרופילי הפלדה (מוכר גם בשמות רלסים / קורות) העוברים בין קומות המבנה על ידי בדיקה המאבחנת התנגדות אלקטרומגנטית.
- תרחיש רחוק אך אפשרי – ביצוע חפירה עד כדי חשיפת יסודות הבניין בשני מקומות לפחות וביצוע בדיקה ויזואלית.
- במבנה הבנוי על כלונסאות נהוג לערוך בדיקות סוניות ואולטראסוניות לאבחון איכות הכלונסאות ואימוד עומקם.
אם לאחר בדיקות המעבדה, יתברר כי הם בטווח התקין, המהנדס יאשר .
אישור הנדסי ניתן למס' חודשים ויכול להגיע אפילו ל-5 שנים, הכל תלוי בתוצאת הבדיקה.
במידה והתוצאות אינם בטווח התקין, יש לערוך חיזוק למבנה. בין היתר:
א. חוו"ד יועץ ביסוס – היועץ יבדוק את סוג הקרקע באזור המבנה, וישלח את חוות דעתו למהנדס הכוללת שיפורים נדרשים לביצוע ביסודות המבנה.
ב. המהנדס יכין תכניות קונסטרוקציה לתיקון וחיזוק המבנה.
ג. לאחר שיפוץ בפועל ע"י קבלן שלד, תיערך בדיקת מעבדה לשלד ומעטפת המבנה.
ד. הגעה נוספת של המהנדס לבדיקה סופית על הביצוע ומתן אישור.